Στην εποχή της πληροφορίας η ηλεκτρονική δημοσιογραφία ανοίγει νέους ορίζοντες στην ενημέρωση ανατρέποντας τα καθιερωμένα πρότυπα και παρέχοντας στον δέκτη ποικίλα πλεονεκτήματα.
Το παλαιό -πλέον- μοντέλο του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης «ένας μιλά, πολλοί ακούν» καταργείται αφού στο διαδίκτυο ο πομπός εκπέμπει ταυτόχρονα προς πολλούς δέκτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν ταυτόχρονα σε πολλές πηγές, να απαντήσουν, να σχολιάσουν ακόμα και να διαλεχτούν ζωντανά. Έτσι περιορίζεται το μονοπώλιο της διακίνησης της πληροφορίας και παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στις πηγές των ειδήσεων.
Το νέο μοντέλο επιτρέπει στο συντάκτη να ανανεώνει το περιεχόμενο του φύλλου όσο συχνά επιθυμεί -σε αντίθεση με το αμετάκλητο του εντύπου- και να κερδίζει έτσι το κείμενο σε δυναμικότητα και αμεσότητα. Επιπλέον επιτρέπει να συμπεριληφθεί οπτικοακουστικό υλικό όπως φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα, που εκτός από τη ζωντάνια προσδίδουν αμεσότητα και αντικειμενικότητα στην ενημέρωση.
Μια δημοσιογραφική ηλεκτρονική έκδοση μπορεί να προσεγγίσει το κοινό της ακόμα και κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας του, όπου παραδοσιακά δε συνηθίζεται η πρόσβαση σε τηλεόραση ή εφημερίδες. Ο εργαζόμενος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του εύκολα μπορεί να ξεκλέψει μερικά κλικ για να ενημερωθεί για τη ροή των ειδήσεων, ειδικά εάν ένα γεγονός βρίσκεται σε εξέλιξη και παρουσιάζει για τον ίδιο αυξημένο ενδιαφέρον.
Ο όρος αλληλεπίδραση, στην περίπτωση των δημοσιογραφικών δικτυακών τόπων, δηλώνει ότι η επικοινωνία προσαρμόζεται στο χρήστη. Η διαμόρφωση της δομής του κειμένου μέσα από την επιλογή της μιας ή της άλλης αναγνωστικής διαδρομή επηρεάζει την ίδια την έννοια του κειμένου, το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή διαμόρφωση. Επιπρόσθετα, πολλές ιστοσελίδες ειδησεογραφικών πρακτορείων επιτρέπουν την παραμετροποίηση της σελίδας τους με βάση τα ενδιαφέροντα του αναγνώστη και την αποδελτίωση των τομέων επιλογής του. Η δυνατότητα συμμετοχής πάλι, σε συζητήσεις μάς επιτρέπει να μιλάμε για αμφίδρομη επικοινωνία αφού ο αναγνώστης βλέπει άμεσα στην οθόνη του, μαζί με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας, το κείμενο που απέστειλε στην εφημερίδα.
Η κοινοβουλευτική δημοκρατία μπορεί επίσης να βρει την πιο άμεση και ολοκληρωμένη μορφή της μέσα από τη συμμετοχή σε ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. Πολύ συχνά και με μηδενικό κόστος μπορεί να ζητηθεί η γνώμη των πολιτών από τα πιο επουσιώδη ως και τα πιο σημαντικά ζητήματα τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος. Και αν προβάλλεται ως αντίρρηση για την εφαρμογή της η ηλεκτρονική πειρατεία, τότε οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές αλλά και οι φορολογικές και ασφαλιστικές διεκπεραιώσεις ανατρέπουν κάθε ενδοιασμό.
Το διαδίκτυο μας χαρίζει μια ευρεία οπτική γωνία. Μας παρέχει τη δυνατότητα να διαβάσουμε όλες τις εφημερίδες του πλανήτη, να παρακολουθήσουμε όλα τα κανάλια, να συμμετέχουμε σε συζητήσεις και διαλέξεις εύκολα και οικονομικότατα. Η δυνατότητα να παραμείνουμε όσο θέλουμε ή να ανατρέξουμε ξανά και ξανά στην ίδια είδηση ακόμα και σε αρχεία εφημερίδων, αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την καλύτερη δυνατή αφομοίωση των γεγονότων, κρίση, σύνθεση και ανασύνθεση της αλήθειας.
Συμπερασματικά, η θέαση των γεγονότων μέσω του διαδικτύου καθίσταται αντικειμενικότερη επειδή ακριβώς ο κάθε αναγνώστης δημιουργεί το δικό του ψηφιδωτό ενημέρωσης και αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς του παρελθόντος.
Ζαχαρίου Δημήτρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου