27.4.16

ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων



            Η ανεξιθρησκία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την εδραίωση των ανθρώπινων σχέσεων. Και δεν σημαίνει μόνο πως μπορεί κανείς να εκφράζει τις δικές του πεποιθήσεις, σημαίνει ακόμα πως, όποτε επεδίωξε κανείς να υπονομεύσει ή να πολεμήσει τη θρησκευτική πίστη ή τις πεποιθήσεις του άλλου, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.
            Οι φιλόσοφοι από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας φιλονικούσαν για τη φύση του Θεού, του ανθρώπου και του σύμπαντος και, ίσως ευτυχώς, δε μπόρεσαν ποτέ να συμφωνήσουν, γιατί από αυτή τη διαμάχη έχει αναδυθεί μια λαμπρή αρχή: το δικαίωμα να πιστεύει κανείς σ’ αυτό που επιλέγει. Παράλληλα, η ανθρωπότητα, από καταβολής της, έχει βρει μεγάλη παρηγοριά και χαρά στα πλαίσια των διαφόρων θρησκειών ακόμα και φιλοσοφικών θεωριών όπως η  μηχανοκρατία ή ο υλισμός[1].
            Η πίστη και η πεποίθηση δεν υπακούουν απαραίτητα στη λογική, αλλά ούτε και μπορούν να ονομαστούν παράλογες. Κάθε συμβουλή που θα μπορούσε να δώσει κανείς σ’ έναν άλλο σ’ αυτό το θέμα είναι ασφαλέστατη, όταν απλώς υποστηρίζει το δικαίωμα που έχει το άτομο να πιστεύει σ’ αυτό που επιλέγει. Και είναι καθένας απόλυτα ελεύθερος να υποστηρίζει τις δικές του πεποιθήσεις με σκοπό να κερδίσει αποδοχή. Είναι όμως ανεπίτρεπτο να επιχειρεί να επιτεθεί στις πεποιθήσεις των άλλων, να τις ειρωνευτεί ή να τις διακωμωδήσει, και πολύ περισσότερο όταν επιχειρεί να τους βλάψει εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Ο δρόμος προς την ευτυχία είναι
γεμάτος έριδες όταν δε σέβεται κανείς
τις θρησκευτικές πεποιθήσεις
των άλλων



[1] μηχανοκρατία: η άποψη πως όλα τα έμβια όντα είναι μονάχα ύλη σε κίνηση και μπορούν να εξηγηθούν πλήρως με τους νόμους της φυσικής. Τη θεωρία εισηγήθηκαν ο Λεύκιππος και ο Δημόκριτος (και οι δύο πέθαναν περίπου το 370 π.Χ.).
Ο υλισμός είναι ένα από τα δύο κύρια ρεύματα της φιλοσοφικής σκέψης, το οποίο υποστηρίζει πως το κύριο συστατικό του Σύμπαντος είναι η ύλη, και πως όλα τα φαινόμενα που παρατηρούνται μπορούν να εξηγηθούν ως υλικές αλληλεπιδράσεις. Σύμφωνα με τον υλισμό, "η ανθρώπινη ύπαρξη καθορίζει την συνείδηση και όχι η συνείδηση την ανθρώπινη ύπαρξη" κάτι το οποίο, έρχεται σε αντίθεση με τον Ιδεαλισμό.