1.5.09

Η "δική μας" Πρωτομαγιά










Το Μάη του 1936 μια απεργία καπνεργατών παραλύει την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η διαδήλωση παίρνει μεγάλες διαστάσεις και η αστυνομία του Μεταξά έχει σκληρές διαταγές ν' ανοίξει πυρ χωρίς προειδοποίηση. Το πλήθος μετράει 30 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες.



Την επομένη, η εφημερίδα Ριζοσπάστης δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα τη φωτογραφία μιας μάνας γονατιστής καταμεσής του δρόμου μπροστά στο σώμα του δολοφονημένου γιου της Τάσου Τούση.

Ο Γιάννης Ρίτσος αγοράζει την εφημερίδα και γυρίζει στη σοφίτα του, στην οδό Μεθώνης. Κλείνεται μέσα δυο μέρες και δυο νύχτες.
Γεννιέται ο «Επιτάφιος». Το βιβλίο εκδίδεται σε 10.000 αντίτυπα, αριθμό ρεκόρ για την εποχή. Λίγο αργότερα, στις 4 Αυγούστου, η δικτατορία του Μεταξά θα συμπεριλάβει τον Επιτάφιο στα ανατρεπτικά βιβλία που θα καούν στις στήλες του Ολυμπίου Διός.



απόσπασμα:

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
μέρα Μαγιού σε χάνω
άνοιξη γιε που αγάπαγες
κι ανέβαινες απάνω

Στο λιακωτό και κοίταζες
και δίχως να χορταίνεις
άρμεγες με τα μάτια σου
το φως της οικουμένης

Και μου ιστορούσες με φωνή
γλυκιά ζεστή κι αντρίκεια
τόσα όσα μήτε του γιαλού
δεν φτάνουν τα χαλίκια

Και μου 'λεγες πως όλ' αυτά
τα ωραία θα ΄ν' δικά μας
και τώρα εσβήστης κι έσβησε
το φέγγος κι η φωτιά μας

Άλλο μελοποιημένο απόσπασμα:
http://www.youtube.com/watch?v=gR4PpdiIDHI

Η εργασία τα τελευταία χρόνια μετακυλίστηκε από δικαίωμα σε προνόμιο, και αναθεμελιώνονται ο εργάσιμος χρόνος, οι διακοπές και οι συντάξεις, μισό, το πολύ έναν αιώνα μετά την καθιέρωσή τους με την έως τώρα μορφή• Η εργασία μετονομάστηκε σε απασχόληση, -κάτι σαν χόμπι δηλαδή-, ανανοηματοδοτείται και αναθεμελιώνεται• μάλλον, ξεθεμελιώνεται. Και ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα, χάνεται εν ονόματι της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, όχι για να μην καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία αλλά για να μην χάσουν τη δυνατότητα να αισχροκερδούν Τράπεζες και πολυεθνικές.
Δεν προσπαθώ ούτε να πείσω, ούτε να καθοδηγήσω. Κάντε ό,τι νομίζετε καλύτερο για να δείξουμε ότι ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ και δεν μπορούν να μας ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ όσοι έχουν την «πίτα» αλλά κρατάνε και το «μαχαίρι».

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓIA
Δημήτρης Ζαχαρίου
Θεσσαλονίκη
01/05/2009