9.8.08

θερινή ραστώνη


Οι καλοκαιρινές διακοπές, εκτός από ανάπαυλα της καθημερινότητας είναι και μια καλή ευκαιρία για επαφή με τη φύση - την ελληνική φύση, που παραμένει ακόμα υγιής και ακμαία σε πολλά μέρη -όχι βέβαια τα πολυδιαφημισμένα θέρετρα-.


Νιώθω εξαιρετικά ευνοημένος από το γεγονός ότι μου δίνεται η ευκαιρία κάθε καλοκαίρι να περάσω 4-5 εβδομάδες στο, παρεξηγημένο μάλλον, νησί της Λήμνου. Και λέω παρεξηγημένο γιατί όλοι το συνδυάζουμε με στρατιωτική θητεία, άγονη γραμμή, τουρκικές παραβιάσεις και επιπλέον, με την πρώτη επαφή, δείχνει ξερονήσι.


Αν όμως κάποιος έχει το χρόνο και τη διάθεση να περιπλανηθεί έξω από τους καλούς πράγματι ασφαλτόδρομους θα συναντήσει μια φύση πολύ ζωντανή και με πολύ μεγάλη ποικιλομορφία. Ενδεικτικά αναφέρω τα αμέτρητα αγριοκούνελα που μπορεί κανείς να συναντήσει ξημερώματα ή και αργά τη νύχτα, τα πανέμορφα φοινικόπτερα και πλήθος άλλα αποδημητικά πουλιά που συχνάζουν στη Χορταρόλιμνη, την Ασπρόλιμνη και την Αλυκή στα ανατολικά του νησιού. Τα πανέμορφα κρινάκια που φυτρώνουν σε αμμόλοφους και ευωδιάζουν αφήνοντάς σε έκπληκτο με το πώς επιβιώνουν. Την απέραντη έκταση με τις αμμοθίνες στα βόρεια - ένα τοπίο σαχάρας δίπλα στη θάλασσα- αλλά και τα άγρια ηφαιστιογενή βράχια δίπλα σε μεγάλες ή μικρές αμμουδιές.


Αξίζει, νομίζω, να δοκιμάσει κανείς τη Λήμνο για όμορφες και ήσυχες διακοπές!


Καλό χειμώνα!

Δημήτρης Ζαχαρίου