8.6.22

περπατώντας στη Θεσσαλονίκη

Οδός Απελλού.
Ονομαστική ο Απελλής. Πιθανότατα από τον Μακεδονικό μήνα Απελλαίο, αντίστοιχο του ρωμαϊκού Δεκεμβρίου.
Από τους σπουδαιότερους αρχαίους Έλληνες ζωγράφους, με καταγωγή από τη Έφεσο. Έζησε στην αυλή του Φιλίππου Β' και του Μ. Αλεξάνδρου, φιλοτεχνώντας αρκετές προσωπογραφίες τους. Ακολούθησε τον Αλέξανδρο στην εκστρατεία του στην Ασία και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Πτολεμαίο Α' της Αιγύπτου.


Η μικρή οδός (φωτο1), μόλις 4 οικοδομές σε κάθε πλευρά, είναι κάθετη στην Αλεξάνδρου Σβώλου και φτάνει μέχρι την πλατεία Ναυαρίνου.
Στη γωνία με Σβώλου το παλιό παραδοσιακό ξηροκαρπάδικο «Έσπερος»… ανέκαθεν! (φωτ.2)


Αμέσως μετά ένα άδειο οικόπεδο! Στο καράκεντρο της πόλης! Μεγάλη ιστορία… Εν έτει 1976, κάποιος «ανόητος» εργολάβος, αντί να κάνει ό,τι έκαναν όοοοολοι οι συνάδελφοί του -να χτίσει χωρίς υπόγεια- έσκαψε δυο μέτρα κάτω από το δρόμο και «ω του θαύματος» βρήκε «αρχαία».
Αμέσως (!) κινητοποιήθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία που πραγματοποίησε ανασκαφή το Νοέμβριο του 1992 (ήμουν εκεί… σκαφτιάς). Η ανακάλυψη ήταν γεγονός τεράστιας σημασίας για την πόλη: Βρέθηκε το «πέταλο» του ελληνιστικού σταδίου της πόλης! Το γνωστότατο από πάρα πολλές πηγές, αλλά, που μέχρι τότε δεν εντοπίστηκε πουθενά! Ο χώρος όπου αγωνίστηκε ο Νέστορας εναντίον του μονομάχου Λυαίου. Σημειώνω ότι είναι διαφορετικός χώρος ο Ιππόδρομος (πλατεία Ιπποδρομίου) από το Στάδιο.
Μερικά χρόνια αργότερα, και αφού δεν δινόταν άδεια οικοδομής, και αφού κάποιοι υποψήφιοι αγοραστές ήδη από το 1976 πλήρωσαν προκαταβολές για διαμερίσματα που δεν θα λάμβαναν ποτέ… μια χειμωνιάτικη νύχτα κατά τις 22:00 (περνούσα από κει και έπαθα…), φορτηγά έφεραν άμμο και κάλυψαν τα ευρήματα των ανασκαφών. Σήμερα αποτελεί μια μικρή ζούγκλα από αγριόχορτα και δέντρα, με πολύ ωραία γρκάφιτι στους παρακείμενους τοίχους (φωτ.3,4,5,6). ΤΕΛΟΣ της ιστορίας!

















Στη γωνία με την πλατεία Ναυαρίνου ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο του 1930, στεγάζει σήμερα, στους τέσσερις ορόφους του, το καφέ «Ενοχές» χωρισμένο σε δωμάτια, και διακοσμημένο με vintage στοιχεία (φωτ.7,8)




Απέναντι πλευρά της οδού Απελλού στο μέσον περίπου ένα στέκι για μερακλήδες: «Αργοφαγείο»!!! Η αντεπανάσταση στο fast-food… (φωτ.9).



Δεν υπάρχουν σχόλια: