10.8.17

Η ψυχολογία του μαθητή στο σχολείο της κρίσης

Εισήγηση των: Ελένης Χανόγλου, MScΘεολόγου
και Δημήτρη Ζαχαρίου, MSc Φιλολόγου
καθηγητών Μέσης εκπαίδευσης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΔΕΣ)
Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: "Κρίση χρέους στην Ελλάδα, παγκοσμιοποίηση και νέες
τεχνολογίες." 29/11/2014


Οι αλλαγές:
            Η οικονομική κρίση που βιώνει και η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δε θα μπορούσε να αφήσει το εκπαιδευτικό σύστημα ανέπαφο και άτρωτο.Επηρεάζει πολλούς παράγοντες που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική πράξη αλλά και στη γενικότερη διάπλαση της προσωπικότητας του παιδιού.
            Ξεκινώντας από τις πιο εμφανείς αλλαγές, σχετικές έρευνες υπολογίζουν ότι οι δαπάνες για την Παιδεία μέσα στα τελευταία επτά χρόνια μειώθηκαν κατά 49.5%, καλύπτοντας συνολικά μόλις το 2.23% επί του εθνικού ΑΕΠ. Ως αποτέλεσμα συγχωνεύθηκαν πάνω από 2.000 σχολεία, μειώθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών κατά 30%, καταργήθηκαν διάφορες ειδικότητες, κυρίως στην επαγγελματική εκπαίδευση, μειώθηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών κατά 87%, οι αποδοχές των εκπαιδευτικών κατά μέσο όρο 45%, αυξήθηκε το διδακτικό τους ωράριο, αλλά και ο μέσος όρος ηλικίας τους. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κατά την τελευταία πενταετία αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που δεν πηγαίνουν σχολείο κατά 11.4%. Σε επίπεδο διοικητικό – επιστημονικό καταργήθηκαν 50 εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ενώ στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μειώθηκε ο προϋπολογισμός για τα κατά 50%,δεν γίνονται προσλήψεις διοικητικού προσωπικού παρά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις και καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν πολλά πανεπιστημιακά τμήματα[1].
            Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του δικτύου «Ευρυδίκη[2]» που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επένδυση στην εκπαίδευση για το 2010 σε εννέα από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε πτώση πάνω από 5%. Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι το 2011 και το 2012 οι αποδοχές των εκπαιδευτικών μειώθηκαν ή πάγωσαν σε 11 χώρες, ενώ το «ψαλίδι» στις δαπάνες οδήγησε επίσης στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού σε 10 κράτη-μέλη.


Οι συνέπειες:
            Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, το οποίο διαπερνά τη συναισθηματική και ψυχολογική διάθεση των εκπαιδευτικών τη στιγμή που καλούνται να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ευνοϊκών εκπαιδευτικών συνθηκών για τον μαθητή, να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν παιδαγωγικά όλες τις κοινωνικές και οικογενειακές δυσλειτουργίες που βιώνει σε καθημερινή βάση και να τον οδηγήσουν στην επίτευξη των μαθησιακών και εκπαιδευτικών στόχων και, συνολικά, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

            Αυτή η πρώτη προσέγγιση, απλή και ορθολογιστική, καταδεικνύει τις συνέπειες που υφίσταται το σχολείο με έμμεση και άμεση επενέργεια στους μαθητές. Πέρα όμως από αυτό, η δεινή οικονομική κρίση έχει εισβάλει σεόλα τα σπίτια των μέσων οικονομικά και πολιτισμικά οικογενειών, τα οποίααποτελούν εξάλλου και τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημόσια εκπαίδευση και έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων και παρενεργειών στους μαθητές. Αυτά μεταφέρονται από το σπίτι στο σχολείο, όπου και παρατηρούνται πρωτόγνωρα οδυνηρές καταστάσεις.
            Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς με αναφορές σε συμμορίες, ξυλοδαρμούς παιδιών, επιθετική συμπεριφορά εντός και εκτός σχολικού χώρου. Η Εισαγγελία Ανηλίκων έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με απίστευτα περιστατικά, όπου πρωταγωνιστούν μαθητές, οι οικογένειες των οποίων βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.Εισαγγελική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα "Έθνος" πως η οικονομική κρίση χτυπάει τα Ελληνόπουλα σε πολλά μέτωπα, ενώ πληθαίνουν τα παιδιά που βιώνουν την κακοποίηση πια όχι μόνο μέσα από τις κλασικές μεθόδους ξυλοδαρμού ή σεξουαλικών εγκλημάτων, αλλά την κακοποίηση που γεννούν η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία.
            Οι επιπτώσεις ψυχοκοινωνικών αντιξοοτήτων, όπως π.χ. η φτώχεια στα παιδιά, μπορεί να είναι έμμεσες και άμεσες. Πιο συγκεκριμένα, η φτώχεια μπορεί να οδηγήσει σε σκληρή και τιμωρητική στάση των γονέων (άμεση επίδραση) και τελικά σε αντικοινωνική συμπεριφορά (έμμεση επίδραση).Η οικονομική δυσπραγία των γονέων, η αύξηση της ανεργίας και η ευρύτερη κοινωνική αποδιοργάνωση αντικατοπτρίζονται φανερά πλέον στην καθημερινότητα του σχολείου. Οι μαθητές δεν έχουν την δυνατότητα νααγοράσουν τα απαραίτητα για την παρακολούθηση του σχολείου, ενώ έντονη είναι και η αδιαφορία απέναντι στη σχολική τάξη και τις απαιτήσεις της. Οι γονείς, έχοντας πολύ πιο άμεσα προβλήματα επιβίωσης να αντιμετωπίσουν,παραμελούν τη σχολική επίβλεψη των παιδιών τους.Όπως αναφέρεται σε έρευνα της επίκουρης καθηγήτριας Παιδιατρικής –Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμης Κ. Τσίτσικα «η αλλαγή του τρόπου ζωής και της καθημερινότητας των οικογενειών στα χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων έχει συνέπεια οι γονείς να συμμετέχουν λιγότερο στη φροντίδα των παιδιών, να μην είναι πολύ στοργικοί και να είναι ασυνεπείς σε θέματα πειθαρχίας. Το αποτέλεσμα είναι, αυτό το οικογενειακό κλίμα, να θέτει τους εφήβους σε κινδύνους, με πιθανές αρνητικές εξελίξεις, όπως οξυθυμία, εκπαιδευτικές δυσκολίες και αντικοινωνική συμπεριφορά»[3].
            Μια πιο πρόσφατη ανάλυση έρευνας του 2014 από τη Unicef[4] με τίτλο «Τα παιδιά της ύφεσης» διαπιστώνεται ότι παρά τις έντονες προσπάθειες των οικογενειών να προστατεύσουν το παιδί τους από τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης, οι Έλληνες μαθητές αποκάλυψαν πως έχουν βαθιά επίγνωση των προβλημάτων που επηρεάζουν το άμεσο περίγυρο τους.Ο αριθμός των ατόμων που δηλώνει πως η οικογένειά του δε βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση διπλασιάστηκε από το 7,2% το 2006 στο 14,5% το 2014.Μεγάλο ποσοστό ανέφερε πως η οικονομική κατάσταση της περιοχής όπου ζει έχει χειροτερέψει, πάνω από 5% δήλωσαν πως η οικογένειά τους αδυνατεί να τους εξασφαλίσει τροφή και σχεδόν 30% δήλωσαν πως η οικογένειά τους έχει πάψει να κάνει ταξίδια διακοπών. Η οικονομική δυσπραγία επηρεάζει και τις οικογενειακές σχέσεις, όπως φαίνεται από τη μερίδα εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ένταση και καβγάδες εντός της οικογένειάς τους σε ποσοστό 27%.
Όσον αφορά τις κοινωνικές ανισότητες, νεότερες κυρίως απόψεις τονίζουν πως αυτές αυξάνουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, παιδιά που μεγαλώνουν σε μακροχρόνια φτώχεια παρουσιάζουν συναισθηματικά προβλήματα (π.χ. άγχος, δυστυχία), ενώ εκείνα που ζουν για λίγο σε συνθήκες φτώχειας παρουσιάζουν προβλήματα, όπως υπερκινητικότητα και συγκρούσεις με συνομηλίκους.
            Και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη πως οι ανισότητες και η κακή ψυχική υγεία σχετίζονται με χειρότερη έκβαση της κατάστασης των παιδιών στην ενήλικη ζωή. Μεταξύ άλλων, η κακή ψυχική υγεία στην παιδική ηλικία συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας στη νεαρή ενήλικη ζωή (π.χ. χρήση ουσιών, βία, μικρότερη εκπαιδευτική πρόοδος, κακή αναπαραγωγική και σεξουαλική ζωή), ενώ υψηλότερα ποσοστά ψυχικών διαταραχών στην ενήλικη ζωή συνδέονται με πολλαπλά μειονεκτήματα στην παιδική ηλικία (π.χ. διαζύγιο γονέων, οικονομική δυσπραγία, ψυχική νόσος γονέα).

            Η αύξηση του άγχους, η αύξηση της βίας και η μείωση της επίδοσης στο σχολείο οδηγούν και σε μια νέα πραγματικότητα, τη σχολική διαρροή, καθώς πολλά παιδιά δε μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο, την στιγμή που στο σπίτι τους, στην οικογένεια τους, δεν υπάρχουν τα αναγκαία για τη σίτιση και ένδυσή τους. Όμως σχολική διαρροή δεν είναι απλά ένα σύμπτωμα που απορρέει από την οικονομική κρίση, αλλά αποτυχία του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος.
            Για να εξετάσουμε όμως το θέμα σφαιρικά θα πρέπει να θυμηθούμε ότι και πριν την οικονομική κρίση υπήρχαν προβλήματα με βαθύτερα αίτια. Ο περιορισμένος χρόνος των γονέων μαζί με τα παιδιά, τα προβλήματα σχέσεων και το διαζύγιο, η έλλειψη κοινωνικών υποστηρικτικών δομών, προκαλούσαν και προκαλούν αποσταθεροποίηση στο περιβάλλον, μεγάλα κενά στη κοινωνικοποίηση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού, προβληματική συμπεριφορά και παραβατικότητα σε παιδιά και εφήβους[5].
            Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν και αυξάνονται περαιτέρω λόγω έλλειψης θετικών συναισθημάτων για τη μάθηση, που έχει υποβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό σε στείρα αποστήθιση. Επίσης η περιορισμένη καλλιέργεια θετικού κλίματος στο σχολείο υπονομεύει την ουσιαστική μάθηση και αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών όπως και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού όμως,  καθίσταται ολοένα και πιο καθοριστικός όχι μόνο στην εκπαιδευτική πορεία των  μαθητών αλλά και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, καθώς περιορίζεται ο κοινωνικοποιητικός ρόλος της οικογένειας.
Τα στατιστικά αποτελέσματα ερευνών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2007) φανερώνουν αυτό που όλοι ζούμε στο χώρο της εκπαίδευσης, ότι δηλαδή από τα ελληνικά σχολεία απουσιάζει η χαρά της μάθησης, της συνεργατικότητας, της ανάδειξης νέων οριζόντων. Τα θετικά συναισθήματα είναι περιορισμένα και αυτό γιατί δεν καλλιεργούνται συστηματικά βαθύτερες ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των μαθητών, ούτε μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, ούτε μεταξύ γονέων και δασκάλων. Αυτή η πραγματικότητα επηρεάζει αρνητικά όλη τη διαδικασία της μάθησης[6].
Ένα άλλο πρόβλημα, που λαμβάνει νέες μορφές και μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια είναι η βίαιη και επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο, αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν σχολικό εκφοβισμό ή bulling. Ο Νταν Ολβές (Olweus)[7] ορίζει ως εκφοβισμό ή θυματοποίηση την κατάσταση στην οποία ο μαθητής εκτίθεται επανειλημμένα και για κάποιο χρονικό διάστημα σε αρνητικές πράξεις άλλου ή άλλων μαθητών, που εκδηλώνονται ως μορφές επιθετικής συμπεριφοράς.
            Οι λόγοι και οι παράγοντες που προκαλούν έκρυθμες καταστάσεις στη σχολική ζωή και την οδηγούν σε αποδιοργάνωση τόσο την ίδια όσο και τα άτομα που συμμετέχουν σ' αυτή δεν εντοπίζονται απλά σε ατομικά χαρακτηριστικά και αιτίες, αλλά είναι μέρος του κοινωνικού περίγυρου στον οποίο εμφανίζονται.
            Μην ξεχνάμε επίσης, ότι στο σχολείο, κάθε επιθετική συμπεριφορά των μαθητών αντιμετωπίζεται ως στοιχείο που διαταράσσει τη σχολική λειτουργία. Η σχολική παρέμβαση επιδιώκει την αποκατάσταση της «πειθαρχίας», δηλαδή την υπακοή σε εντολές και κανόνες, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί τιμωρία. Το ζητούμενο είναι η συμμόρφωση των μαθητών σε μια συμπεριφορά δια μέσου εξαναγκασμού και επιβολής εξωγενών προτύπων. Έτσι, η «πειθαρχία» με την παραδοσιακή της σημασία δεν οδηγεί σε καμιά περίπτωση στην αυτοπειθαρχία αλλά σε τυφλή υπακοή στις επιθυμίες του πιο ισχυρού. Πρόκειται για αλλαγή συμπεριφοράς, η οποία στηρίζεται στο φόβο και, ψυχολογικά, δε διαφέρει από τη θυματοποίηση.
            Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες που βιώνουν οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα παιδιά με αναπηρίες, τα οποία έχουν περιορισμένη έως μηδενική υποστήριξη, ενώ συγχρόνως, οι απαιτήσεις του Αναλυτικού Προγράμματος, δεν διαφοροποιούν τους στόχους τους.
            Υψηλό είναι και το άγχος των εκπαιδευτικών, είτε λόγω έλλειψης δεξιοτήτων διαχείρισης, είτε λόγω έλλειψης επιμόρφωσης σε καίρια κομμάτια του παιδαγωγικού τους ρόλου στο σχολείο, είτε λόγω πολλαπλών πιέσεων και αρμοδιοτήτων με τις οποίες είναι επιφορτισμένοι. Και αυτό αντανακλάται βεβαίως στις σχέσεις τους με τους μαθητές.

Προτάσεις:
            Πώς λοιπόν μπορεί να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω καταστάσεις; Ασφαλώς και δεν είναι της παρούσας να προτείνουμε λύσεις οικονομικού ενδιαφέροντος και αφού όλοι παραδεχόμαστε πως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, θα επικεντρωθούμε σε προτάσεις που αφορούν γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς της εκπαίδευσης.
            Αυτό που πρώτα πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να ενημερώνουν τα παιδιά τους για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η οικογένειά τους. Όπως τονίζουν ειδικοί παιδοψυχολόγοι[8]«Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, αλλάζει και ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος… Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας ή και των πρώτων σχολικών τάξεων δεν χρειάζονται λεπτομέρειες. Ο τρόπος της ενημέρωσης πρέπει να είναι καθησυχαστικός». Στα μεγαλύτερα παιδιά οφείλουμε να εξηγήσουμε εκτενέστερα για την κρίση και τις επιπτώσεις στη ζωή της οικογένειας.Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια RondConger[9], συμβουλεύει να μην κρύβουμε την αλήθεια, να παραδεχόμαστε την αγωνία μας γιατί αν τα παιδιά δεν ξέρουν τι συμβαίνει, η απειλή είναι μεγαλύτερη για αυτά, ενώ η ένταση και οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια είναι ίσως η μεγαλύτερη δοκιμασία που περνούν σε τέτοιες περιόδους.
            Οι έφηβοι και οι νέοι επηρεάζονται από τον καταιγισμό αρνητικών πληροφοριών, τις στατιστικές και την τρομολαγνεία των ΜΜΕ και εμφανίζουν σημάδια παραίτησης,θεωρώντας πώς δεν υπάρχει νόημα στη ζωή και πολύ περισσότερο στη μόρφωση και τα πανεπιστημιακά πτυχία. Ας τους αποτρέπουμε από τέτοιου είδους αρνητικές προφητείες και ας τους υπενθυμίζουμε ότι οι οικονομίες πάντα λειτουργούν με κύκλους ύφεσης κι ανάπτυξης. Μπορούμε να αναζητήσουμε, γιατί υπάρχουν, παραδείγματα νέων που προοδεύουν και πετυχαίνουν, ακόμα και σε συνθήκες έντονης κρίσης. Να τους διδάξουμε το σεβασμό στην αξία του ανθρώπου μέσα από θετικά παραδείγματα όπως εθελοντικές οργανώσεις, δράσεις αλληλεγγύης καθώς και μέσα από ποιοτικό χρόνο που θα τους αφιερώνουμε εμείς. Πάνω απ’ όλα με το παράδειγμά μας ας προσεγγίσουμε τον πιο αδύναμο, ας πάρουμε την πρωτοβουλία να δραστηριοποιηθούμε και εμείς στην αρωγή και αλληλεγγύη. Αυτό θα τους κάνει να νιώσουν ασφαλείς, γιατί βλέπουν ανθρωπιά. Θα τους κάνει να νιώσουν πιο δυνατοί γιατί εκείνος που επιμένει να λειτουργεί καλοπροαίρετα, δύσκολα τον αγγίζει ο φόβος.
            Ας θυμίσουμε στα παιδιά μας ότι το χρήμα δεν είναι το παν. Αν έχουμε τα απολύτως απαραίτητα, μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένα σε μια οικογένεια, όπου υπάρχει το ψυχικό απόθεμα αγάπης κι αισιοδοξίας. Τα παιδιά δεν θα στερηθούν τόσο τα υλικά αντικείμενα, κι αν και πολλές φορές φαίνεται να προσκολλώνται σε αυτά, είναι γιατί τους λείπουν άλλα ουσιαστικότερα. «Ας κάνουμε μια επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων μας, προσπαθώντας να εξοικονομήσουμε πόρους για τα απαραίτητα.Ας προτείνουμε στα παιδιά και ας τα παραδειγματίσουμε με εναλλακτικές μορφές διασκέδασης, όπως οι συγκεντρώσεις φίλων σε σπίτια, ακόμη και εναλλακτικές μορφές διακοπών (εξοχικά σπίτια φίλων, κάμπινγκ), που μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο ευχάριστες από τις πολυδάπανες μορφές που έχουμε συνηθίσει[10]».
            Αλλά και οι πνευματικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, σε όποιες οικογένειες καλλιεργούνται, προσφέρουν αντοχή και ελπίδα, παρηγοριά και δύναμη στις δυσκολίες.«Η χριστιανική θρησκεία» αναφέρει ο Αλβανίας Αναστάσιος,«κατεξοχήν τονίζει την προσωπική και πνευματική αξία του κάθε φτωχού, και το χρέος της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης για την υπέρβαση της φτώχειας. Συγχρόνως καθορίζει τη λιτότητα και την αυτάρκεια ως μορφή ζωής, πράγμα που άμεσα συμβάλλει και στην ανακούφιση άλλων που έχουν ανάγκη. Διακηρύσσει, ως απόλυτη αρχή της πνευματικής ζωής, τη χωρίς κανένα σύνορο και όριο αγάπη[11]».

            Στο χώρο του σχολείου, τώρα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σχολείο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας και σ’ αυτό αντανακλώνται τα κάθε είδους προβλήματα. Δεν είναι δυνατό βέβαια να δώσει λύσεις σε οικονομικά αδιέξοδα, κοινωνικές παθογένειες και ατομικά προβλήματα. Πολλά όμως εξαρτώνται από τη σχολική κουλτούρα και το εκπαιδευτικό ήθος, τις προσδοκίες των μαθητών και την επένδυση της κοινωνίας[12] σε ένα νέο «εκπαιδευτικό συμβόλαιο»που θα εμπεδώσει κλίμα ηρεμίας. Οι σύγχρονες τάσεις στο χώρο της Σχολικής Ψυχολογίας δίνουν έμφαση σε προσεγγίσεις που δημιουργούν θετικό κλίμα και ευνοούν τόσο τη μάθηση, όσο και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη στο χώρο του σχολείου.«Ένας από τους παράγοντες που ενισχύουν τη ψυχική ανθεκτικότητα των μελών της σχολικής κοινότητας είναι η δυνατότητά τους να δημιουργούν δίκτυα με άλλους εκπαιδευτικούς και μαθητές με τους οποίους μοιράζονται κοινές αξίες, προβληματισμούς, οράματα και στόχους τους οποίους μπορούν να υλοποιούν μέσα από κοινές δράσεις[13].
            Το σχολείο μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικότατο ρόλο μέσα στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων που προσφέρει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Εμείς οι καθηγητές,που συνήθως επικεντρωνόμαστε στο γνωστικό αντικείμενο γιατί μας κυνηγά η«διδακτέα ύλη», πρέπει να αντιληφθούμε τη σημασία του να λειτουργήσει το σχολείο ως χώρος συμπαράστασης, ψυχολογικής υποστήριξης και, παράλληλα με τον παιδαγωγικό – διδακτικό μας ρόλο, να προσφέρουμε ισορροπία, γαλήνη και αυτοπεποίθηση στους μαθητές.Οι λύσεις που προτείνονται αφορούν τέσσερα στάδια που στηρίζονται στην αισιοδοξία, στην ενθάρρυνση και στην ενίσχυση[14].
            Το πρώτο βήμα, είναι η διαμόρφωση μιας διαφοροποιημένης στάσης προς τους μαθητές. Η νέα στάση αφορά περισσότερο την εμπιστοσύνη του δασκάλου προς τους μαθητές του, την εκτίμηση, τη συμπαράσταση, την παροχή συναισθηματικής βοήθειας, την έμφαση στην ενίσχυση και επαύξηση των δυνατοτήτων τους παρά στην αναπλήρωση των ελλειμμάτων τους. Πρέπει να ακούσουμε τα παιδιά μας και παράλληλα να φροντίσουμε να αναπτύξουν δεξιότητες και την κριτική ικανότητα, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες και τις ανάγκες της ζωής. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να ασχοληθούμε ουσιαστικά με συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, το άγχος και η θλίψη. Να τους προτείνουμε πώς να τα διαχειρίζονται,πώς να κρίνουν αν αυτό που τους έρχεται να πουν ή να κάνουν την κάθε στιγμή είναι πραγματικά το καλύτερο που μπορούν να κάνουν. Μέσα από καλά σχεδιασμένες δράσεις διαχείρισης συναισθημάτων και ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης, θα πρέπει να κατανοήσουν τα παιδιά ότι κάθε συναίσθημα έχει έναν σκοπό και η έκφρασή τους μέσα στην τάξη μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική ατμόσφαιρα και να βοηθήσει στην εκτόνωση συγκρούσεων.
            Το δεύτερο βήμα αφορά στην εστίαση των εκπαιδευτικών στα πραγματικά προβλήματα που έχουν νόημα για τους μαθητές και στην δημιουργία εννοιών και συνδέσεών τους με πραγματικές καταστάσεις της ζωής τους, ώστε να γίνει το μάθημα αν όχι ευχάριστο, τουλάχιστο ενδιαφέρον.
            Το τρίτο βήμα αναφέρεται στην εφαρμογή νέων στρατηγικών διδασκαλίας, που εστιάζουν στην ενθάρρυνση των μαθητών, στην παροχή υποστήριξης τους και στην αναγνώριση του διαλόγου ώστε να δημιουργηθεί κλίμα αποδοχής, έλξης και συνεργασίας (συμμετοχή μαθητών, project, βιωματικές δράσεις, μαθαίνω παίζοντας, σημασία στην διαμόρφωση αυτοεικόνας και αυτοπεποίθησης).
            Τέταρτο βήμα αποτελεί η άμεση σχέση σχολείου - σπιτιού. Οι εκπαιδευτικοί με τους γονείς πρέπει να βρίσκονται κοντά, να αλληλεπιδρούν και με κοινή στόχευση να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους μαθητές. Η επικοινωνία σχολείου σπιτιού σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες βοηθά τους μαθητές να νιώθουν πιο ευχάριστα στο σχολείο, να αποδίδουν περισσότερο στα μαθήματα και να βλέπουν με καλύτερο μάτι τους δασκάλους τους.
            Επομένως, εφόσον αποδεχτούμε εμπράκτως, όπως αυτό έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά,  ότι το σχολείο και ο εκπαιδευτικός αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες  κοινωνικής συνοχής και  οικονομικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης μιας χώρας, τότε θα πρέπει και από την πλευρά των ασκούντων την εκπαιδευτική πολιτική όχι μόνο να προστατευτούν ως σημαντικοί θεσμοί, αλλά και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα ενισχύσουν  το θεσμικό ρόλο που τους έχει ανατεθεί από το ίδιο το κοινωνικό σύστημα.

            Κυρίες και κύριοι,
θα ήθελα να κλείσω με ένα λόγο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου, ο οποίος με δύο λόγια συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να βγούμε σύντομα, καλύτεροι και δυνατότεροι από την οικονομική κρίση που πλήττει τον λαό μας: «Στή διάρκεια μεγάλων δοκιμασιῶν, ὁπότε οἱ κοινωνίες φθάνουν σέ ὁριακά σημεῖα ἀντοχῆς, ἀναδύονται σπάνιες ἀρετές κρυμμένες στήν καρδιά τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἡ φιλαλήθεια, ἡ γενναιότητα, ἡ ἀνεκτικότητα, ἡ συγχωρητικότητα, ἡ αὐταπάρνηση, ἡ δικαιοσύνη, ἡ φιλαλληλία. Αὐτά καί σήμερα ἀποτελοῦν πολύτιμα ἀντισώματα στίς λιποθυμικές τάσεις τοῦ κοινωνικοῦ μας σώματος[15]».

            Η λύση, λοιπόν, της σημερινής κρίσης βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας και των δασκάλων. Αυτοί είναι που θα δώσουν στα παιδιά το καινούριο πρότυπο της αυτογνωσίας, της αυτάρκειας και της αυτοπραγμάτωσης. Η Παιδεία να γίνει το έδαφος πάνω στο οποίο θα ορθωθεί το νέο οικοδόμημα της ανάπτυξης.



























[1]Ζώνιου-Σιδέρη, Α.  «Η ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα στην εποχή της οικονομικής κρίσης: μια κριτική τοποθέτηση», διάλεξη που δόθηκε στα πλαίσια των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης 28/7/2014, πηγή:http://www.zougla.gr/omogenia/article/i-epiptosis-tis-ikonomiki-krisis-stin-eliniki-pedia
[2]«Χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη: Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης», δίκτυο «Ευριδίκη» Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2010

[3]Άρτεμης Κ. Τσίτσικα, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στη Β΄Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α.Κυριακού»,Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εφήβους και την οικογένεια, http://youth-health.gr/thematikes-enotites/genika-gia-tin-efibeia/oi-epiptoseis-tis-oikonomikis-krisis-stous-efibous-kai-tin-oikogeneia#.VGsIFMlqOIp

[5]Μαυραγάνης, Δ., Παιδική και εφηβική παραβατικότητα: Παθογενή αίτια…, Προβληματισμοί, 36, Ελληνική ΕταιρείαΣτρατηγικών Μελετών, 2006.
[6] Rogers, 1969, 1980
[7]Olweus, Dan,Bulling at school: what we know and what we can do, Wiley, 1993
[8]Α. Καππάτου, Τα παιδιά των μνημονίων, www.akappatou.gr

[9]R.D. Conger, 10 Secrets to Help Your Children Handle This Financial Crisis, στο“Economic Stress, Coercive family Process, and Developmental Problems of Adolescents,” Child Development, v65, n2, Apr 1994, pp 541-561.
[10]Ζαχαρίου Δημήτρης, Σχολείο και οικονομική κρίση, http://zachariou99.blogspot.gr/2013/11/blog-post_17.html
[11] Αναστάσιος Γιαννουλάτος,Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας,Αλληλεγγύη η απάντηση στην κρίση, συνέντευξη στην εφημ. «Μακεδονία» 3/4/2010, http://www.makthes.gr/news/politics/53346/
[12]Marten Shipman, The limitations of social research, 3rd ed., Longman, London-NY 1988, p. 16
[13]Κέντρο Έρευνας και ΕφαρμογώνΣχολικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Διεθνές Πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών και παρέμβασης για την προαγωγήτου θετικού κλίματος και της ψυχικήςανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα«WeC.A.R.E» (κύρια φάση, 2013-2014)
[14]Ζαχαρίου Δημήτρης, ό.π.
[15] Αναστάσιος Γιαννουλάτος, Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Οικονομική κρίση – ο ρόλος της εκκλησίας, Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών,Κρήτη, 3 Σεπτεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: