5.1.16

ενδυνάμωση της θέλησης
Η θέληση είναι σαν ένας μυς που χρειάζεται εξάσκηση και τροφή για να ενισχυθεί. Επιστημονικές έρευνες που έχουν εστιάσει στην βούληση του ανθρώπου, στο πώς αυτή διαμορφώνεται και ενδυναμώνεται έχουν καταλήξει σε μια σειρά «ασκήσεων» για όσους θέλουν να  αποκτήσουν «καλογυμνασμένη» θέληση.

1) Αυτοσυγκέντρωση
10 λεπτά αυτοσυγκέντρωσης και διαλογισμού την ημέρα είναι αρκετά ώστε μετά από 3-4 μέρες να νιώθετε το μυαλό σας πιο γρήγορο, την σκέψη σας πιο καθαρή και εσάς πιο συγκεντρωμένους σε αυτό που συμβαίνει τώρα παρά σε παρελθοντολογικές σκέψεις ή σε «όνειρα» για το μέλλον.

2) Στάση του σώματος
Οι άνθρωποι που τους ζητήθηκε να ελέγχουν την στάση του σώματος τους για μια περίοδο δυο εβδομάδων και να την διορθώνουν κάθε φορά που καμπούριαζαν, ενίσχυσε σημαντικά την ισχύ της θέλησης τους.

3) Ημερολόγιο διατροφής
Η κατάρτιση ενός ημερολογίου φαγητού, όπου καταγράφονται όλες οι τροφές που καταναλώνουμε ενισχύει την θέληση μας και τηρώντας αυτό το πρόγραμμα η βούληση μας ενδυναμώνεται.

4) Χρήση του αντίθετου χεριού
Μια πολύ καλή άσκηση για να δοκιμάσεις τα όρια της υπομονής σου είναι να προσπαθήσεις να χρησιμοποιείς το αντίθετο χέρι από αυτό με το οποίο συνήθως γράφεις.

5) Χρήση λεξιλογίου
Μια καλή άσκηση για τη θέληση είναι να προσπαθεί κάποιος να χρησιμοποιεί λέξεις που δεν είναι στο άμεσο λεξιλόγιό του και να αντικαθιστά λέξεις που χρησιμοποιεί αβίαστα με άλλες.

6) Διορίες
Ο αυτοπεριορισμός και ο προγραμματισμός είναι ενδείξεις ισχυρής βούλησης. Προσπαθήστε να θέσετε διορίες στον εαυτό σας για την ολοκλήρωση μιας εργασίας ή για την επίτευξη κάποιου στόχου.

7) Καταγραφή εξόδων
Η συστηματική και λεπτομερής καταγραφή των εξόδων που πραγματοποιεί κάποιος. Έρευνα έχει δείξει ότι μόνο και μόνο η αποτύπωση αυτή ενισχύει την βούληση, πόσο δε μάλλον αν καταφέρετε να ελέγξετε και την κατανάλωση σας.

8) Ασκήσεις δύναμης/αντοχής
Πόσες φορές έχετε κάνει μια άσκηση, π.χ. άσκηση πίεσης στο χέρι μέχρι που το αυτό άρχισε να μουδιάζει και εσείς σταματήσατε. Αυτό είναι ακριβώς το χρονικό σημείο που σύμφωνα με τους επιστήμονες πρέπει να συνεχίσετε ακάθεκτοι πιέζοντας τον εαυτό σας για άλλες δυο-τρεις φορές ακόμη, ενισχύοντας έτσι την θέληση σας.

9) Αντίσταση σε κάτι ελκυστικό
Δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική έρευνα για να διαπιστώσει κανείς ότι εκεί που τεστάρεται πραγματικά η θέληση μας είναι όταν θέλουμε κάτι και δεν μπορούμε να το έχουμε. Αυτό μας καλούν να κάνουμε οι ειδικοί υποχρεώνοντας τον εαυτό μας σε εθελούσιους περιορισμούς σε κάτι πολύ ελκυστικό για εμάς.

10) Συνειδητοποίηση των «αυτόματων» αποφάσεων
Πολλές φορές, χαμένοι στις σκέψεις μας ή στην βιασύνη της στιγμής, αποφασίζουμε, λέμε και πράττουμε χωρίς να συνειδητοποιούμε ακριβώς τις επιλογές μας. Μια καλή άσκηση για να ενισχύσουμε την δύναμη της θέλησης μας είναι να αρχίσουμε να παρατηρούμε προσεκτικότερα όλες αυτές τις «αυτόματες αποφάσεις», να τις αξιολογούμε και αν χρειάζεται, να τις μεταβάλλουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια: