27.12.07

κριτήριο αξιολόγησης (5) Έκθεση Γ΄Λυκείου_κλιματική αλλαγή

κλιματική αλλαγή

Οι κλιματικές αλλαγές είναι ήδη πραγματικότητα, και αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μια διπλή πρόκληση. Ο κόσμος πρέπει να μειώσει δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να μη λάβει καταστροφικές διαστάσεις μέσα σε αυτό τον αιώνα. Και πρέπει να προσαρμοστούμε στις τρέχουσες και μελλοντικές κλιματικές αλλαγές προκειμένου να περιορίσουμε τον αρνητικό τους αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην οικονομία και στο περιβάλλον.
Το καλοκαίρι του 2007 είδαμε ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη. Η νοτιοανατολική Ευρώπη γνώρισε μια σειρά από καύσωνες όπου οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί ποτέ, προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδων ηλικιωμένων και θανάσιμες μεγάλης έκτασης δασικές πυρκαγιές. Στο μεταξύ, η Βρετανία επλήγη από σχεδόν ανήκουστα επίπεδα βροχοπτώσεων που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε μέρη της Αγγλίας και της Ουαλίας. Αρκετοί άνθρωποι απεβίωσαν και χιλιάδες ακόμη αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις οικίες τους.
Παρότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες στις περιπτώσεις αυτές ήταν πολύ διαφορετικές, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια - θάνατοι ανθρώπων και ζώων, ζημιές σε περιουσίες και υποδομές, επιχειρήσεις, στη γεωργία και στις ζωές των ανθρώπων. Κανείς δεν μπορεί να πει στα σίγουρα ότι τα γεγονότα αυτά οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, αλλά προφανώς συνάδουν με τον προβλεπόμενο αντίκτυπό τους.
Ο πλανήτης έχει θερμανθεί κατά μέσο όρο περίπου 0,76°C από το 1850, και η άνοδος της θερμοκρασίας επιταχύνεται. Υπάρχει παγκόσμια επιστημονική ομοφωνία ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η κοπή δασών για τη δημιουργία γεωργικής γης.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχίσει να επιδεινώνεται μέχρι ο κόσμος να κατορθώσει να μειώσει τις εκπομπές αυτών των αερίων αρκετά κάτω από τα σημερινά επίπεδα - μια προσπάθεια που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές δεκαετίες. Στο μεταξύ, η νότια Ευρώπη θα γίνεται πιο ζεστή και ξηρή, και η βόρεια Ευρώπη πιο υγρή. Οι καταιγίδες και οι περίοδοι ξηρασίας θα γίνουν συχνότερες και σοβαρότερες. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα θα λιώνουν οι παγετώνες και οι πολικοί πάγοι, και τόσο θα ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας.
Ως επακόλουθο κάποιες πεδινές περιοχές κοντά στη θάλασσα θα γίνουν ευάλωτες στις πλημμύρες και τη διάβρωση των ακτών, δημιουργώντας κινδύνους για κατοικίες, βιομηχανικές μονάδες και τουριστικές εγκαταστάσεις. Οι αυξημένες θερμοκρασίες ενδέχεται να επηρεάσουν την περιεκτικότητα των εκβολών ποταμών σε θρεπτικές ουσίες και να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή.
Οι επιστήμονες παρουσιάζουν μια πρόβλεψη για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε περιφέρεια και συστήνουν δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι αλλαγές που απαιτούνται στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τα αντιπλημμυρικά μέτρα και τη διαχείριση των ποταμών. Οι επιμέρους χώρες ανταλλάσσουν τις γνώσεις που διαθέτουν, ώστε να προετοιμαστούν πιο αποτελεσματικά για τις κλιματικές αλλαγές.
Αυτές και άλλες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών είναι προβλέψιμες σε κάποιο βαθμό. Εάν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά, την καταστροφή και το κόστος που θα επιφέρουν. Για αυτό και μιλάμε για προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.

Δημήτρης Ζαχαρίου 27-12-07

Θέματα: 

Α. Περίληψη

Β.1. Σε ποιο κειμενικό είδος μπορούμε να εντάξουμε το παραπάνω κείμενο και γιατί;

Β.2. Ποιοι είναι οι δύο κύριοι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η ανάπτυξη του κειμένου;

Β.3. Να εντοπίσετε τέσσερις φράσεις που συντελούν στην επίκληση στο συναίσθημα του δέκτη.

Β.4. Να αντικαταστήσετε τις υπογραμμισμένες λέξεις με άλλες λέξεις ή φράσεις φροντίζοντας να μην αλλάξει το νόημα.


Γ. Παραγωγή Λόγου.
Σε ένα κείμενο 400-500 λέξεων, που θα περιληφθεί σε αφιέρωμα Εφημερίδας για το περιβάλλον, προσπαθήστε να προβληματίσετε τους αναγνώστες πάνω στους κινδύνους των κλιματικών αλλαγών αλλά και να προτείνετε ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους τρόπους ατομικής δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: